Övningsköra

På promenad har man alltid tid att dyka ner i de där små hörnen man allt för sällan besöker. Att verkligen utforska alla synvinklar av det uppdiktade samtalsobjektet. Musik, estetik, vänner eller livsfrågor. Oftas hinner man få ut mer av att granska de små föremålen, och jag har en tendens att drabbas av huvudvärk när jag tänker för mycket. Det känns som att jag liksom är något stort på spåren men jag har inte samlat krafen att dra ut roten än, som ogräs. De där små rycker man ju upp lätt som en plätt, men de gör inte heller någon större skillnad om man inte plockar hundratals. Däremot den där gamla stubben som står kvar från trädet som togs av blixten ifjol, det får man allt pula lite på innan man slutligen kommer fram till hur man ska gräva upp den. Kanske ska man bränna den? Fast då finns ju alla rötter kvar. (Det är något otäckt med rötter har jag insett - de döljer nåt!) När den väl är borta är dock nöjd med sin gärning och man kan blicka ut över sin skapelse, eller sin ant-skapelse, dricka en kopp kaffe på verandan och begrunda hålet. 
Jag berättade på min promenad idag för en vän om ett av de där hörnen. En av de där stora stubbarna jag just nu begrundar (hörnet och stubben är metaforer för samma sak) och inte kan få upp. Det krävs mer list än ren styrka, och min vän kastade något på mig: övning. Är inte det något som hör till skolan? Något man övar upp för att sen vara där på toppen och bara njuta av att vara på just toppen. Han såg livet som en övning, och om det kommer ett slutprov vet varken han eller jag, men jag gillar tanken på en upprepad handling i lärande syfte. Så därför tänkte jag nu ta min spade och gå ut och öva lite på att gräva, om jag någon dag skulle finna den där stubben, för då är det bara att gräva upp den med detsamma! 


Talg

Badrumsspegel. Ljus. Nyvaken. Ljuset svider, liksom när man nyser av solen. Fast det här är mer sterilt. Det är mitt badrumsljus. Speglar mig i spegeln. Är det verkligen jag? Så förstörd. Så ful, röda märken överallt. 
Kom jag ska visa dig vad jag såg där i ljuset, för då kanske du hinner se det i tid. Kanske är det en pandemi, kanske var det bara jag som gick sönder. Det där brandgula abstrakta, liksom koda rann det från min hud, plötsligt var den bara där. Det gjorde inte ens ont - varför kände jag ingenting? 
Jag har lärt mig den där känslan, jag ska berätta för dig hur det känns, för du kommer ändå inte se förrän det är försent. Förrän det tränger upp till ytan, precis som tankar som övergår i handlingar har du blivit uppäten inifrån. Som ett virus. Kanske var det du som trängde ur mig, och jag gav dig nytt liv - kanske var det min kropp som tillslut sköt dig ifrån mig.
Pillar på min ömma hud. Den är len. Den är röd. Pillar, klämmer, trycker, ut. Mask. Hulkar över toaletten. Det känns inte förrän på ytan, liksom ett magplask på vatten. För under ytan gör det väl inte ont?
Det var så skönt när du trängde genom mig, och det var så hemskt så att jag försöker förtränga, men nu är du borta, masken är borta, du ska inte få äta upp mig mer.

Eczema - inte ecstasy

Fokus. Tagning. Fel kontext. Här ska ingenting tas. Eller? 

Jag tänkte egentligen skriva om hur fokucerad jag har varit de senaste veckorna, men så insåg jag precis hur intressant det kunde vara att analyser vad man säger under en filminspelning då man skriker; "fokus ... tagning!" Om jag nu inte är helt fel ute och surrar, kanske säger man någonting annat? Att analysera något som inte ens är på riktigt skulle vara just typiskt mig. Jag tror jag överlämnar det åt någon som faktiskt kan film (trots att jag önskar den någon vore jag). Hur som helst, fokus; jag har den senaste veckan avverkat inte mindre än fyra tentor! Jag vet inte hur jag presterat, men samtidigt känns det heller som att det spelar någon större roll - jag har hittat inspiration! Jag vet än inte på vilket sätt, men jag kan berätta hur det riktigt kliar i fingrarna och jag laddar för att utföra storverk. (Nej, jag har inte drabbas av hybris och jag försöker inte förverkliga mig själv, jag försöker bara föda ett barn) En tavla? Några armband? En text, en bok? Exprimentell musik? Jag har så många kreativa sidor att utveckla att jag inte vet vilken jag ska välja; ska jag börja spela gitarr eller ska jag gå och köpa massa färgburkar? Jag borde skapa något som har med Ryssland att göra - det är ju ändå min eldsjäl. 
Såhär inpå småtimmarna är det lätt att bedöva sina sinnesintryck och slå på storhetsvansinnet, men om kreativiteten fortfarande blomstrar när jag vaknar kanske jag går och köper lite färg för att måla något stort, och ABSTRAKT. Jag tänker mig lite Björkinspirerat möter ett pottpurri av fortnitida psykadeliker med en stor gnutta färg - kanske något att ge bort i julklapp? Kanske ska jag tapetsera in mitt rum i tidningspapper och göra en "Jackson Pollock"? Det har jag velat i många år nu, men mamma säger stopp. Kanske ska jag dricka en flaska rödvin och sen följa mitt hjärta? 
Just nu är mina tankar så stora att de inte får plats någonstans - Hjälp mig

Mitos

Man behöver inte gå in grundligt i filosofins värld för att upptäcka hur rörligt allt där är, förvisso även rörigt, men det jag syftar på nu är rörligt; världen är ständigt i rörelse. Allt från tankar till människor, till moln, till jordskorpan är i ständig rörelse fastän inte alltid i lika hög fart, kanske inte ens en märkbar fart. I och med det vill jag även påpeka att jag är i rörelse, något jag gillar att påpeka, och sedan ytterligare påvisa att - om jag nu minns rätt - våra celler är i sådan ständig rörelse, och förnyelse, att kroppen efter 10 år har bytt ut varenda cell som existerade där för ett decennium sedan.
Jag gillar rörelser, det gör jag. Förnyelse är bra, och om alla celler försvinner, återvinns eller byts ut, kan de inte ta med minnen då också? Hur som helst gör jag nya framsteg och växer upp, förändras, eller bara styr in på en annan väg - det jag egentligen ville påpeka vara att jag är trött på min layout här. Med tiden utvecklas mitt skrivande, jag finner nya tankar och blir nog hela tiden mer nischad - kanske borde jag börja lägga ut endast sjukt pretentiösa insomnia-tankar, mattips eller borde jag skaffa mig en politisk åsikt och proklamera den? Jag har åtminstone en tanke över var jag vill komma, och med det även designen, så upp med händerna ni som kan det där med webbdesign! Karl behöver hjälp!

Voprosij

På senare tid har jag allt mer börjat sakna den där transen jag försätts i när jag låter tangenterna styra mina fingrar och inte tvärtom. Då man slutar att leta ord och istället bara flyter som en övergiven eka längst sjökanten och ut mot havet. Det är mitt sätt att få ner tankar - sådana som jag inte förstår mig på just nu, men det är just det. Jag kan inte tänka har jag kommit fram till i allt mitt tänkande. Ironiskt va? Och lite tvetydigt. Men så fort jag faktiskt försöker att tänka slutar det bara med att jag glider ifrån ämnet jag bestämt mig för att tänka på och jag vaknar upp någonstans med en bunt av frågor jag ställt mig själv utan möjlighet till svar. När skulle jag finna den tiden då det ju finns så många frågor kvar att ställa?
Det jag minns att jag uppskattade med att skriva här var att det blev som en kommunikation till mig själv. Här kan jag bolla mina tankar precis som jag vill, kan helt enkelt tvinga mig själv att svara på frågan jag tidigare ställde. Och om det här skulle vara ett svar på en fråga så är det alltså: varför saknar jag en så löjlig sak som min blogg? Jag tror det är viktigt att jag tar mig tiden att försöka besvara några frågor då och då, för annars riskerar nog min personlighet att förvandlas till något omvänt "Jeapordy" - och vem vill ha en Magnus Härenstam sittandes i hjärnan med tusentals frågor? Jag tänkte väl det, Karl. Så fort jag faktiskt är tillbaka i den där stunden då allting flyter, då hjärnan kopplas bort och blir ett med orden - går på rutin, då, ja då mår jag bra för då får jag tänka efter på riktigt. Jag har en förmåga att tycka att jag är lite smartare än vad andra är. Egentligen vet jag inte om jag är det; jag ställer nog bara många fler frågor, och för det mesta inte frågor som "hur många har du legat med?" osv, sånt strunt är ju ganska ointressant. Fast å andra sidan ska jag, som i vanlig ordning, säga emot mig själv och faktiskt påpeka  att det ju inte heller är särskilt intressant att veta varifrån jag kommer, eller varför jag existerar - om jag nu gör det. Det viktiga är väl att jag gör det? Helt enkelt, nu när jag funderat ett tag så kommer jag nog fram till att frågor är överflödiga och de absolut flesta finns det inte heller svar på, om inte någon frågar: "Var står mjölken?" för då kan jag direkt svara: "Den drack jag nyss upp!"

RSS 2.0