Privjet Rassija!

Hejohå! Jag bosatte mig i Norge i 12 dagar men är åter på svensk mark, tyvärr. Tillbaka till stockholmsdialekt, smaklöst kranvatten och föresningar i kollektivtrafiken - jippi!
Just denna kväll förgylls av mina framtidsplaner, Ryssland! Fast att ha drömmar är faktiskt inte alltid så himla skoj. För tillfället fyller jag i ett papper på ryska där dom vill ha namn, födelsedatum, vad jag ska göra i ryssland, vilka jag ska träffa, de vill veta var jag har jobbat och vad jag har för passnummer och försäkring - gud, tänk om man visste det själv? Det börjar bli brått med det där och jag måste även bifoga mitt pass, ett extra passfoto där jag visar höger öra, ett sjukintyg påskrivet av läkare där allergier och vaccineringar och alla möjliga sjukdomar ska radas upp, jag ska ha med mig ett intyg från min hemförsäkring att jag faktiskt är försäkrad plus den här knasiga visumansökan! Bara för att få entra ett land i några veckor. Vilken tur att jag inte måste sitta med sånt här så fort jag ska utomlands - men, jag måste säga att i all denna irritation så finns det faktiskt en viss spänning med det hela, det är ju trots allt Ryssland jag ska besöka!

o så en liten påminnelse

... och förresten, imorgon åker jag till Norge i en vecka! Det blir göy det!

Mitt hjärtligaste tack - jag tänker på dig ibland

Jag hade en vän en gång. Hon har lärt mig otroligt mycket och det går nästan inte en dag utan att mina tankar fångar henne för ett ögonblick. Vi brukade göra massa kul saker tillsammans, sitta uppe hela nätterna. Jag har ingen kontakt med henne längre, våra starka vänskapsband som alltid skulle hålla gled långsamt upp och åt varsitt håll gick vi tillslut. Det kanske är synd men jag har starka minnen och jag påminns ständigt om detta. Så många nya saker har jag nog aldrig lärt  mig av en och samma person, så många nya sidor av mig själv som jag aldrig hade upptäckt utan hennes själv. Jag kommer aldrig glömma hur det var ljusa sommarkvällar under äldre högstadiedagar. Jag kommer aldrig glömma henne och om jag någon gång i livet åter träffar henne, så ska jag tacka henne, ge henne det mest menade och tacksamma tacket - tack, för att du lärt mig allt om hur man inte beter sig mot vänner.

Super Mario

Några dagar ledigt och plötsligt en morgon satt jag och Sofia påväg till ett regnigt Göteborg. Traska kring i spårvagnslinjer, följd av blöta regnmoln som jagar en in på okänd musikarmark. Vi jamma en strof och knallade vidare längst magasingatan ner mot kanalen, och bron där alla som åker Paddan förtvivlat slänger sig på marken för att inte slå sönder skallen.
Vi delade ett rum på ett vandrarhem och framåt eftermiddagen lockade det i ett snurrigt vårregn och spårvagnen till Kviberg ledde oss till ett vattentäckt landskap. Hoppa i vattenpölar, eller undkomma ett sjöslag och klättra på murar, stanna, strike a pose och sedan kämpa vidare för att slippa en ny drunkningsolycka. Fulla tonåringar som går i trans, dela badrum och sedan True Blood mitt i natten, komma till sans, men Göteborg håller en vaken om nätterna - sömnlöst äventyr på öppen gata, kanske har jag varit här förut, som tur var hittade vi åtminstone tillbaka. Burger King nästan hela dan, och gå på promenad i stan, sitta på en bänk i en väldig park, klappa säl och häst - är detta WAY OUT WEST?!
Påväg hem igen, åka tåg och sova gott, Sofia borde dock en åksjuketablett ha fått. Nåväl, nu är vi hemma i kära 08:a-land, och snart ska jag till Kristiansand!
I helgen blev det häng i park,
dricka folköl på tantomark,
Tyresö ett faktum är,
ingen törs väl vara där?
med bussen flydde jag hem till mig,
festen va slut, och dan efter mådde jag faktiskt -
okej.
Nu är det måndag, jag suger på att skriva rim och på torsdag åker jag till Norge! Förövrigt så har jag gjort kepsen själv. Ha en fin kväll!

... och jag fick sätta mig på en bänk och fundera lite

Hur påverkar färgen grön mig? Jag ställde mig frågan när jag gick längst en liten gångpromenad idag från Aspudden. Den går igenom en liten samling av träd, som kanske inte kan kallas skog, men åtminstone en dunge. Hur vi människor påverkas av färg är något som smått intresserat mig sedan jag gick i åttonde klass och vi på hemkunskapen fick i uppgift att inreda en lägenhet. Jag haffade arbetsområdet färg och uppteäckte en helt ny värld när jag forsade fram mellan olika sidor på nätet av färgvetenskap.                                                                          Något som sedan länge är bevisat är att människor reagerar på färg – vad vore vårt samhälle utan sprakande neonskyltar, tickande trafikskyltar och tutande bilar? Hur skulle det kännas ifall vi gick ut en vackervårdag och blommorna plötsligt saknade färg?

 

Jag vet inte hur många som brukar tänka på dessa saker, men ganska ofta när jag är ensam, t.ex. är ute och går en promenad (jag gillar att promenera och titta på omvärlden) så brukar jag fundera över ämnet färg. Egentligen inte i några djupare banor men fortfarande så är det ett fascinerande ämne och idag slogs jag av tanken för dess betydelse.                                                                                Man brukar säga att grönt är en lugnande färg som gör människor rogivna och stabila. Det är färgen som gör allting tillåtet, om det så än gäller att gå över gatan, utrymmning av en byggnad eller lockelsen av ett grönt äpple – kunskapens frukt.

 

Frågan som ställde mig ivägen var egentligen  ifall allt detta är något som alltid funnits där, eller har det blivit så av en viss anledning? Har träden valt  just den här färgen för att vi ska bli lugna och känna våren spränga i våra fötter och få oss att vilja springa barfota över gröna ängar? Jag vet att löv består av klorofyll och klorofyll är grönt. Men ifall man ser det ur en filosofisk aspekt – varför är klorofyll just grönt? Jag vet att naturen kom innan människan, men ständigt under naturens utveckling har det funnits liv som gått hand i hand med blommor och träd. Vad jag inte har en aning om är ifall djur påverkas på samma sätt som vi människor av olika färger. Det sägs till exempel att bin ser andra färger än vi.           Hur olika människor påverkas av färger är ett ämne man kan disskutera länge och många kan ha egna åsikter – är det inte en av de abslut  vanligaste frågorna hos barn på 3 år? ”Vad är din favoritfärg?” ”Silver” säger en flicka som tycker om smycken, ”rosa” säger en annan som vill vara prinsessa och slutligen skriker den stökiga pojken ”svart – för det är coolt ...” Är det inte så att vi alla har en egen åsikt om vilken färg som är finast och överhuvudtaget den egna tolkningsfrågan – vad är en färg? När tjejerna på mitt lekis berättade att guld och silver var deras favoritfärg fick de till svar av de pedagogiska lärarna att det inte var en färg, så fick de välja en ny, även om de själva ansåg silver och guld vara en färg. Varför inte? Varför skulle inte dessa kunna vara en färg? Vi är alla överens om att blått är en färg och att himlen är blå – men vad är det som säger att mitt blått ser likadant ut som ditt? Det är en tolkningsfråga med samma vidd som frågan vad som är en färg. Kanske blir det här lite långdraget men jag vill dela med mig av mina tankar angående mysterierna bakom naturens alla nyanser och jag tror att vi alla skulle tänka lite ofta på hur härligt det är att kunna se de olika karaktärerna som bildas.

 

Är träden gröna för att de ska få oss att slappna av och bli sociala och känna oss tillåtna? Nej troligtvis inte, men borde det inte vara så åtminstone att färgerna är något som vi psykologiskt lärt oss tolka efter hur vi ser dem? Många tolkar nog färgen grönt – precis som jag med sommar, alla träden som susar i vinden och härliga dagar som driver förbi.  Kanske just för att träden har den här färgen har vi lärt oss känna avslappnade i sammanhang där den förekommer, även om detta inte är något man ständigt går och bär på i tankarna. Kanske, och antagligen kommer vi aldrig få svar på den här gåtan, eftersom träden förmodligen, och förhoppningsvis kommer behålla sin färg, och ialla fall jag har svårt att tänka mig blåa träd med ett rött hav och en grön himmel. Fast det kanske bara är en filosofisk fråga, egentligen?


Takk


Idag var jag sjuk och för att inte slösa allt för mycket tid på dumma ting, så satte jag mig i den kreativa verkstaden och började skissa på en ny tröja. Ibland dyker idéerna bara upp av sig själva och precis så gick det till idag. Jag lånade en del av motivet på omslaget till 'Takk' av Sigur Rós och tryckte den på en tröja som jag gav bort till min syster. På bilden är det Nora som har den på sig.
Nu ska tydligen min syster köpa flera t-shirts och låta mig trycka massor av olika motiv för att hon ska gå runt  va cool. Ja tänk om jag också kunde gå runt i mina egna tröjor....

Ge mig ett piller mot den där björken som försöker äta upp mina ögon

Mer än en vecka har gått sedan jag senast uppdaterade. Anledningen är alla oväsentliga tankar jag brottas med för tillfället.
Idag har min kropp bestämt sig för att gå ner i förkylningsträsket vilket har lett till en barrikad av kuddar i min säng, jag har inrett mitt egen konungadöme för dagen. Härligt kan tyckas låta, men det är ganska ensamt, och otroligt varmt - svetten lackar och ändå vågar jag inte öppna fönstret för att andas i mig ännu mer pollenluft.
Min mamma föreslog någonstans i mitt undermedvetna för några timmar sedan att jag kunde dammsuga, hon syftar nog på mitt rum. Jag har skaffat mig dussins av husdjur som flyttat in under sängen - denna ganska skabbiga art kallas för dammråttor och bosätter sig oftast på de absolut jobbigaste ställen i huset. Man kan inte heller ha dem i bur för de lyckas alltid hitta nya sätt att fly på. Jag säger inte att jag har haft dammråttor i en bur, det är bara vilda spekulationer.
Kanske borde göra som mamma bad mig - eller så tar jag bara min kopp med te, utblandad med en halvliter honung och sätter mig ovanpå sängen, konverserar lite med mina husdjur och slutligen sätter på någon random film  att somna in till. Vad låter det som? En riktig måndagsfest va!

RSS 2.0